Circulation of Life

Curated by Yoshie Itasaka

 

–Nurturing Forest – Call Hunting – Dismantling – Dressing – Preservation – Cuisine –

We listen to the inside (history, environment, mode of life) of those who live in the land of Ezo, confront with the sincerity of the way they face nature and life. We are shared of the time to consider ourselves made alive by the preciousness of their life.

The act of humans entering the natural world ≒ will

The act of receiving (ending) the life ≒ readiness

The act of making the most of the life ≒ responsibility

Placing ourselves next to the lives and their blessing, we think of how we can have the consciousness and imagination of us being made alive as part of our daily lives.

ー森林を育むー蝦夷鹿のコール猟ー解体処理ー冬季の為の蝦夷鹿保存食ー料理研究会ー

蝦夷の土地に住むものたちの内部(歴史・環境・生態)に耳を傾ける。

その自然と生命に、真摯に向き合う「者」の生き様と対峙する。

命の尊さを、私達は、生き活かされていると想う時間を分けてもらう。

ニンゲンが自然界に入るという行為 ≒ 意志

其の生命を頂く(絶つ)という行為 ≒ 覚悟

其の絶たれた命を活かすという行為 ≒ 責任

私達は自然の営みとその恵みに自らを近づけることで、生かされているという「意識観」と「想像力」を如何にして日常の一部として持つことが出来るのかを考える。

 

 

Research Retreat: October 22nd – 25th, 2020 @ Memu

「寒冷地の伝統文化」と「命の循環」についてを食猟師とシャルキュティエ(命を余すことなく頂く手法を用いる・食肉加工職人)と共に考える。

蝦夷の土地、生態系を知り、其処に住むモノ達の想いに耳を傾け、自らが足を踏み入れた地に対しての責任と尊敬の心、命の尊さを学ぶ。

Participants include

Nozomu Onodera (hunter), Maya Endo (hunter assistant), Hirohiko Kusuda (charcutier), Toshitaka Oshitani (chef), Kosuke Hase (hunter), Yayoi Arimoto (photographer), Yusuke Yamatani (photographer)

小野寺望(食猟師)、遠藤まや(狩猟師アシスタント)、楠田裕彦(シャルキュティエ:食肉加工職人)、押谷俊孝 (シェフ)、長谷耕介(狩猟師)、在本彌生(写真家)、山谷佑介(写真家)

小野寺望(食猟師)

宮城県 牡鹿半島でニホンジカの有害獣駆除を担い狩猟や野生食材などを採取しながら、食材とともに食材の育つ背景を伝える食猟師の小野寺望さん。

楠田裕彦(シャルキュティエ:食肉加工職人)

神戸、芦屋でハム・ソーセージの製造・販売をしているメツゲライ・クスダのオーナー、動物の生死(屠殺)と常に対峙し、その命を活かしきる、シャルキュティエ (食肉加工職人)の 楠田裕彦さん

長谷耕平(狩猟師)

北海道 十勝地方で鳥獣駆除の現場に関わりながら、「命を余すところなくいただく」という信念の元、鹿革製品の制作、鹿肉の販売に取り組む長谷耕平さん。

Exhibition: November 14th – 22nd, 2020 @ Maruta, Tokyo

Photography Exhibition: Yayoi Arimoto, Yusuke Yamatani, Yoshie Itasaka
在本彌生・山谷佑介・板坂佳枝 写真展

『 Circulation of life 』

Maruta
〒182-0011東京都調布市深大寺北町1−20-1
Time: 12:00~16 :30 (Monday & Tuesday CLOSED)

Exhibition Documentation

Referential Fieldwork

The Oshika Peninsula, Miyagi, comparing the state of forest, deer, and their dependency.

References

deer culture-free range or vermin (@ resource / deer, writing in progress)

Nourishing Documentary